|
√ KIZA
VIP SekretaR V.I.P.

Member ID: 722

|
Posted: 24 Dec 2007 23:43 AUDIONOVA Exclusive Interview for PsySerbia
|
|
| |
AUDIONOVA (Baroque/Extrema/Triptik)
PsySerbia: Odakle ime "Audionova" ?
Audionova: Audionova, pa ideja je bila da asocira na Supernovu,izraz za radjanje nove zvezde. Audionova mu po toj nekoj prici dodje kao radjanje novog zvuka, ne mislimo nista globalno i megalomanski vec cisto nesto novo lichno nase.
PsySerbia: Ideja za nov projekat? Odakle cela ta prica,?
Nemy: Sasvim nenadano. U to leto 2006-e, sam imao par napravljenih stvari, i zeleo sam saznati kome mogu da ih poslajem za izdavanje. Posto mi je dugogodisnji prijatelj Mita iz Concrete-a, on mi je rekao da kontaktiram Dushana, sto sam i ucinio. Od njega sma dobio vrlo iskren odgovor o prednostima i manama onog sto sam tad radio. Ubrzo smo skapirali da nasha zajednicka saradnja moze unaprediti sve to, i tako se stvorila Audionova.
Dushan: To je ta prica, jednostavno smo imali zelju da krenemo u nesto ozbiljno. Pre svega smo skapirali sta mozemo, a sta ne u tom momentu, i tako je krenula ta cela prica. Dopunjavali smo jedan drugog u segementima u kojem je neko od nas bio losiji.
PsySerbia: Kako bi ste opisali zvuk koji producirate, ili vrtite u setovima?
Audionova: Progressivan Ne u smislu da je to progressive house, vec da je cela ta neka fuzija koju radimo pocevsi od house-a, techna, tech-house-a, u skorije vreme dosta i minimal-a nesto sto zaista za nas ima jako progressivan zvuk. Mozda nekome ovde koji je navikao na proggy house sve to ne zvuci toliko progressivno u poslednje vreme, ali mislimo da svako moze naci nesto sto mu lezi u onome sto mi proizvodimo. A sto se tice setova tu zaista nema granice, od ambienta, dubstep-a, minimala, house-a, techna, elektronika u najsirem obliku, zavisno od mesta do mesta i ljudi pred kojima radite.
PsySerbia: Uzori?
Audionova: Sto se tice elektronske muzike blize nasoj poziciji, odnosno klubske elektronske muzike, definitivno su tu John Digweed i Sasha. I jedan i drugi uspevaju da spoje hype mega super star-ova koji je gotovo u rangu MTV zvezda, sa totalno underground muzikom koju vrte u svojim setovima. Zaista jako je tesko uspeti u tom kontrastu. Od ostalih uzora, pa ima ih zaista previse, od ljudi iz klasichne muzike, preko new wave-a, filmske muzike, pop elektronike. .. .mogli bi do sutra o ovome.
PsySerbia: Bash kad smo kod tih uzora, dobili ste veliku podrsku od John Digweeda, Sashe, Eric Prydz-a, Hernan Cattanea cak i Laurent Garniera u vezi sa vasom produkcijom. Kakav je osecaj kad vas neko toliko veliki podrzava?
Audionova: Da, tako je. A osecaj jako motivise. Secamo se dana kad smo primili mail od Digweeda u vezi naseg remixa Apertura. I njegovog komentara, koji je posle i javno izneo. Iskreno to su stvari kojima tezite, ali se ne nadate previse da ce se desiti, ali eto ipak se dese.
PsySerbia: Sta praktichno znachi ta podrska?
Audionova: Znaci da ljudi pochnu vise obracati paznju na vas, da vam prodaja izdanja krene na bolje. Evo npr. nase izdanje Among The Stars , sa Sasha i Prydz podrskom, je bilo 3 nedelje u beatport top 100 najbolje prodavanih izdanja. Dovoljno je da se neko u svetu zapita sta to rade dva momka, u tamo nekoj zemlji Srbiji, na brdovitom Balkanu, pa da podrska ispuni svoje.
PsySerbia: Kako objasnjavate vasu naglu popularnosti i onih 5000 ljudi u 22h na vasem live-u na Battery-u?!
Audioniva: Hehehe, zaista ne mislimo da smo popularni, niti nam je glavna motivacija biti popularan. Prepun Expo u 10 uvece na Battery-u svakako podstakne, inspirise, dokaze vam da radite pravu stvar, i da ono sto ste uradili iza sebe nalazi put do publike, ali definitivno smo sa dve noge na zemlji, svesni svih svojih kvaliteta i mana.
PsySerbia: Po onome sto sam video, vi ste jedni od retkih koji live rade live, sta sve koristite od opreme?
Audionova: Za live smo se zaista potrudili da postavimo neki osnovni standard, Imamo neki interni dogovor da live nastupi budu jedna vrsta exclusive, sa dosta edita, live edita, sviranja uzivo, da se ne rade precesto kako ovde tako ni van. Ta prica o live-u ce se definitivno modernizovati vremenom, kako po broju ljudi, tako i opremi, zavisno i od nase muzike svakako. Trenutno za live nam set up izgleda ovako:
Laptop
Ableton Live
Rme Multiface 2 zvuchna
Soundcraft 12-o kanalni mixer
Pioneer Djm 800 (1 kanal i dosta efekata sa njega)
Novation K Station
Nord Lead 2X
Evolution MK 461 Midi
PsySerbia: 2007-a je iza nas, utisci o desavanjim u elektronskoj muzici?
Dushan: 2007-a je definitivno godina minimal-a. Doslo se u situaciju da minimal krene da uvlaci u sebe sve ostale pravce, nesto slicno kao i progressive house 2001-02. Sve to je rezultiralo da nestane onaj dosadni plik plok zvuk, i da sve dobije jednu novu dimenziju koja mi se jako jako svidja.
Nemy: Definitivno je apstraktnija muzika izdominirala u 2007-oj. I fuzija stilova svakako.
PsySerbia: Neko posebno izdanje ili artist iz 2007e za preporuku?
Dushan: Gui Boratto, 2007-a je definitivno njegova godine, takodje bih spomenuo i Gregor Treshera, Martin Butricha, itd
Nemy: Teflon, Sasha sa Mongoose, Coma, Aril Brikha ima zaista mnogo
PsySerbia: Audionova i 2007, nastupi, izdanja, tracke, remixi, kompilacije?
Audionova: Izdali smo 14 tracka, sto originala, sto remixa. Od toga neke za zaista velike kuce, kao sto su Baroque, Extrema, Proton, Existence. Nastupali smo Rusija, Madjarska, Hrvatska, sirom Srbije, sve u svemu jako zauzeta 2007-a, poslednjih 6 meseci narocito.
PsySerbia: Najbolji party na kome ste radili?
Audionova: Gore spomenuti Battery, zaista organizacija sto se nas artista ticalo je bila perfektna. Ishlo se do nekih zaista uvrnutih detalja, tipa da smo pred nastup dobili peshkire da nam se nadju i slichno Takodje Stereo Dvorana je bila odlichna, dosta nasih prijatelja je u Rijeci, i zaista je bilo lepo videti prepun klub i sve te drage ljude, a opet mimo nase zemlje.
PsySerbiaSta: ocekujete u 2008 globalno i lokalno?
Audionova: Nastavak dominacije muzichke fuzije, mozda uzdignuce house-a malo vishe kao i deep house-a. Mislim da se klasichniji house zvuk budi lagano, a deep polako zauzima svoje mesto. Sve u svemu, ne ocekujem nesto preterano dramitchna desavanja po pitanju dominacije bilo kog stila.
PsySerbia: Album planirate za?
Audionova: 2009-u najverovatnije, i to ce biti neka kruna naseg rada do tada.
PsySerbia: Navikli ste nas na stilsku razlicitost, koji zvuk treba ocekivati od vas u narednom periodu pa i na albumu?
Audionova: Radimo trenutno nesto sto je pribliznije techy uticaju, malo tripoznije, minimalnije u nekim osnovama, ali ne skroz. Takodje smo radili neke chill stvari za neke kompilaciju koje dolaze. Sve u svemu trippy, hypno zvuk nas dosta pokrece. A sto se albuma tice, bice tu dosta pop elektronike, dosta uticaja klasicnijih muzickih pravaca, world music-a itd
Potrudicemo se da bude svega i svachega, i da sve to ima neki nash pecat.
PsySerbia: Planovi u 2008?
Audionova: Trenutno sa nasim agentom uoblicujemo Mexico & Central America Tour, kao i odlazak na WMC u Miami. Ocekuju nas nastupi u okruzenju Hrvatska, Slovenija, Rumunija. Imamo ponude za Belgiju, Holandiju. Takodje i Kina i Azija. Sve u svemu desava se dosta i na tom polju. Sto se tice muzike, nadamo se kvalitetnim izdanja. Mozda ce ih biti manji broj nego u 2007 zbog nastupa, ali ce biti upecatljivija. Naci balans izmedju putovanja i produciranja je jako tesko.
PsySerbia: Audionova za par godina?
Audionova: Mislim da smo dosta o ovome odgovorili na pricu o nasem buducem zvuku :P. Pop Elektronski projekat, sa dobrim brojem i klubskih izdanja.
PsySerbia: A 80e
Dushan: hehehe, to si me pitao zbog toga sto znas da povremeno nedeljom u Caffe Daliju sa dragim drugarima pustam 80-e. Svakako New Wave i ceo trip 80ih je impresivna muzika, i veliki smo ljubitelji iste. A pustati 80e u Daliju je dobar nacin da se provede kvalitetno vreme sa dragim prijateljima i da se vrlo opusteno zavrsi nedelja.
PsySerbia: Trenutno u playeru?
Dushan: Burial - Untrue
Impresivan album, topla preporuka svima, mesavina Dubstepa i Uk Garage-a.
Nemy: Duft Punk - Alive
PsySerbia: Omiljeno mesto za izlazak?
Caffe Dali!
PsySerbia: Preporucite neki film?
Dushan: No Country For Old Man
Nemy: 23
PsySerbia: Tip devojke?
Audionova: Da ima dobru dushu.
PsySerbia: I poruka za kraj!
Audionova: This is not The End!
Linkovi: www.audionovamusic.com
www.myspace.com/audionova
www.audionova.e-vizio.com (baza nasih setova)
Hvala vam na posvecenom vremenu i na zanimljivom interviju i puno uspeha u 2008. godini |
|