|
denny
PioniR

Member ID: 817

|
Posted: 07 Jul 2007 12:09 Tomasz Balicki - ATMOS
|
|
| |
Interview emitovan 25. Juna 2007 u emisiji D-Trance.
Za pocetak samo u tekstualnom obliku, a uskoro i audio.
Zahvaljujuci pre svega Stoletu iz ekipe Xperiment-a, seli smo malo da procaskamo sa Tomaszom pre njegovog set-a. Tomasz je bas tada stigao na Kalemegdan a vec je kasnio zbog otkazanih letova tako da iako smo mogli satima da caskamo, pozurili smo i sveli ovaj intervju na minimum.
Denny: Cao Tomasz.
Tomasz: Cao.
Denny: Sta mislis o Srbiji, kako ti se svidjaju ljudi, publika, sta ocekujes od vecerasnje zurke?
Tomasz: Ja nikad u stvari nemam ocekivanja jer je to nesto od cega sam odustao pre mnogo godina jer ako ocekujes nesto i to ne ispadne kao sto si ocekivao, razocaras se. Zato ja nista ne ocekujem. I svaki put kad nista ne ocekujem, veoma se iznenadim i veoma sam zadovoljan sto sam tamo, gde god da idem.
Denny: Nadam se da ces biti.
Tomasz: Poslednji put kada sam bio ovde bio sam jako srecan i bila je to jako dobra zurka jer je energija u Istocnoj Evropi uvek malo bolja nego u Zapadnoj, da budem iskren.
Denny: Drago mi je to cuti. Jesi imao prilike nekad da vidis Srbiju ili samo aerodrom i zurku?
Tomasz: Da, protrcao sam oko bombardovanih zgrada dole u gradu, sa kamerom iz taxija koji smo iznajmili. Ozbiljno, bio sam ovde suvise kratko da vidim ista. Kada sam svojevremeno isao u Jugoslaviju dok je postojala pre mnogo godina, isao sam na Jadransko more i video sam prirodu i sve to ali od onoga sto je Hrvatska danas. Da, imam sansu da vidim Srbiju detaljno. Nazalost idem kuci u 5.30 ujutro tako da cu videti samo mrak ali bar cu imati lepo vreme jer u Svedskoj trenutno pljusti kisa.
Denny: Stvarno?
Tomasz: Da.
Denny: Reci nam nesto o tvom predstojecem izdanju.
Tomasz: To su uglavnom pesme koje sam napisao, poceo da pisem pre 2 godine. Pre 4 meseca odlucio sam da je vreme za novi zvuk. Pa sam uzeo te pesme koje sam napisao i remixovao ih u moderan zvuk. Jer danasnji popularan zvuk je vise Elektro House i tako to sto znaci... Ja ne produciram Elektro House ali desila se odredjena promena zvuka - ljudi zele suvlji zvuk u muzici, ne previse efekata, ne previse eha i sta god. Uglavnom, ja produciram isti Trance koji sam i uvek cak od Headcleaner-a ali u to vreme to je bio vise Goa Trance, pa sledeci moj album je bio vise Progressive Trance a ovaj album ce biti vise kao Electro Trance ili tako nesto. Ali cete ipak moci da prepoznate da ja produciram muziku. Tako da necu razocarati ljude tako sto cu se prodati ili tako nesto.
Denny: Album ce biti izdat za Digital Structures, jel?
Tomasz: Digital Structures, da.
Denny: Kad? Zna li se datum izdavanja?
Tomasz: Ne znam jos jer jos uvek imam jednu pesmu da remixujem. Peter je vrlo strpljiv i on kaze... Usput, Peter je moj izdavac-menadzer.
Denny: Peter. Digjital?
Tomasz: Peter Didjital, da. On kaze, Tomasz, ti si umetnik, ne moras da zuris, sta god da uradis napravices to dobro. Zato mi je dao slobodnog vremena da uradim sta god. Planiram da zavrsim poslednju pesmu sledece nedelje. tako da, kad je u pitanju izdavanje muzike i CD industrija, ne bi trebalo nista izdati u leto jer tad ljudi nisu bas za kupovinu CDova. tako da ce verovatno izaci na jesen, u Septembru, mozda Oktobru, tako nesto.
Denny: Kakvi su ti planovi osim ovog izdanja, hoce biti nekog drugog projekta osim Atmos?
Tomasz: znas sta, uvek sam govorio uradicu ovo, uradicu ono, a na kraju uvek produciram Atmos jer suvise uzivam u zivotu da bih samo sedeo u studiju i bio masina za produciranje. Ono sto sam tek otkrio u poslednje vreme je koliko su zabavni remixi. Za 4 nedelje napravio sam 4 remixa za Iboga records koji su skoro izdati i nakon sto zavrsim svoj album izdacu jos dosta muzike jer time ucim da napredujem u produkciji dosta.
Denny: Zasto Atmos? Sto si to ime izabrao?
Tomasz: Razmisli. Isti broj slova koja su u mom imenu. Ako ih razbacas kao neki anagram dobijes Tomas. HA HA
Denny: Nisam to skontala!
Tomasz: Da, tako je.
Denny: To je bas cool. Ok, kako smisljas nazive za svoje pesme? Luxor na primer, jesi bio tamo ili...?
Tomasz: Gde, gde?
Denny: Luxor.
Tomasz: Luxor! Ne, znas sta, to je... ne znam imao sam sliku... Nedavno sam video sliku starog Iron Maiden albuma, the Power Slave koji ima mumije i sve i ne znam ta slika mi se urezala u glavu tako da sledeci put... uglavnom kad mi treba ime pesme nije da razmisljam o imenu vec kad treba da je konacno sacuvam i treba mi ime onda stanem i razmisljam sta bi moglo da bude i vidim nesto i skontam - to je to! Tako da uglavnom to dolazi spontano, to nije nesto sto vezujem za pesmu. Ponekad razmisljam o tome ali uglavnom mi dodje u glavu u sekundi.
Denny: Odakle inspiracija za tvoje pesme?
Tomasz: Filmovi, stara Italo Disco muzika 80-tih, mmm, kako se zove, cekaj malo... jedan od njih je recimo Patrick Hernandez. Znas njega?
Denny: Da, naravno. Ja bas slusam Disco muziku!
Tomasz: Da, da, cekaj cekaj, da se setim... takodje Pink Floyd je jedna od mojih vecitih inspiracija. Ne da produciram Pink Floyd muziku nego ih bas bas volim.
Denny: Da, imas ih u svojoj novoj pesmi.
Tomasz: Da, morao sam da uradim Another Mix Of The Wall.
Denny: To je sjano, culi smo to na Myspace-u. Ok..
Tomasz: DA! Patrick Cowley! Znas njega?
Denny: Da, Menergy!
Tomasz: Volim Patrick Cowley-a.
Denny: Kako bi definisao stil muzike koju pravis?
Tomasz: Laka za slusanje.
Denny: Laka za slusanje?
Tomasz: Da, bas tako. Veoma je vazno da je publika kojoj sviram razume, znas? Jer ako ljudi ne razumeju muziku koju pustam onda mislim da nema svrhe producirati je.
Denny: Sta vise volis da pravis muziku sa hardverom ili softverom?
Tomasz: Recimo ovako, ako nemam oko sebe hardver, onda ne mogu da produciram ali vise i ne koristim hardver. Uvek nekako koristim softver. Ali moj studio je pun hardvera. Imam stari rekorder, eho efektor, sintisajzere, miks pult, sve to. Nekako kad sednem u studio pored sve te opreme osecam se kao u kabini svemirskog broda ili tako nesto i to mi takodje daje dobru inspiraciju da produciram muziku.
Denny: DJ set ili Live act? Kad pustas i kad slusas?
Tomasz: Kad pustam, mmm... Ponekad ako sam dugo pravio muziku, recimo ako sam producirao 4 nedelje zaredom, nemam vremena da idem na Internet i kupujem muziku. tako da ako me neko zove i treba da radim negde, vise volim da radim uzivo jer sam onda bas u fazonu svoje muzike. Ali na primer ako sam radio druge stvari onda vise volim DJ set jer me i to inspirise da pravim svoju muziku tako da... slobodno mogu reci da volim obe opcije.
Denny: A kad slusas nekog?
Tomasz: Kad slusam nekog... Da ti pravo kazem nisam bas dobar sa imenima, tako da ako slusam nesto, stavim recimo iTunes, nadjem elektronsku muziku ili tako nesto i onda radim druge stvari, na primer spremam po kuci, dok slusam muziku. Medjutim da budem iskren veoma retko se desi da pogledam koja je to pesma koja mi se svidela. Ja se samo nadam da ce opet naici uskoro.
Denny: Festivali ili klubovi?
Tomasz: Festivali definitivno.
Denny: I da pustas i da posecujes?
Denny: Postoji li neka zemlja u kojoj nisi bio a voleo bi?
Tomasz: Kina.
Denny: Sta mislis o tvojim mnogim kolegama Svedjanima, trance izvodjacima? Da li si u kontaktu sa nekima?
Tomasz: Da, koliko god je to moguce. Mislim, Svedska je vrlo velika zemlja sa malo ljudi tako da ima mnogo mesta izmedju mesta i gradova. U kontaktu sam sa momcima iz Malme-a, na prmer Ticon i Son Kite. Stockholm je dosta drugaciji od ostatka Svedske.
Denny: Da li slusas Trance i kod kuce ili slusas neku drugu muziku?
Tomasz: I jedno i drugo.
Denny: Ako je muzika tvoj posao, sta je onda tvoj hobi?
Tomasz: Paraglajding trenutno.
Denny: Ah! Fino.
Denny: Kad je Tomasz bio mali, sta je hteo da bude kad poraste?
Tomasz: Pilot.
Denny: Pa, bavis se paraglajdingom, to je dobro.
Tomasz: Da. No, poceo sam pre pola godine tako da sam jos nov u svemu tome.
Denny: Dobro... Ako bi uhvatio zlatnu ribicu i imao tri zelje da pozelis, koje bi to zelje bile?
Tomasz: Vau. Ok. Zlatna ribica. Kao prvo... jel mogu posle da pojedem ribicu?
Denny: Ne! To bi bilo okrutno.
Tomasz: Haha, da budem iskren, jedna zelja bi bila da ostanem zdrav koliko god je to moguce. Broj 2, molim te da mi sluh ostane neostecen, radije nego vid. Broj 3, da mogu da placam kiriju i racune... i to je dovoljno. Ne trazim da budem milioner, bogatas nego samo da mogu da placam racune. To je treca zelja.
Denny: To je sjajno. Svidjaju mi se tvoje zelje.
Denny: U sta verujes?
Tomasz: U rad.
Denny: Hvala.
Tomasz: Hvala i tebi puno.
Denny: Hvala ti puno puno i izvini sto sam ti oduzela toliko vremena...
Intervju se zavrsava naglo jer sam ja nastavila jos malo da neobavezno caskam sa Tomaszom, onako... off the record. O Italo disco muzici, o Svedskoj i o mojoj omiljenoj Atmos pesmi - KNS, a posto je zurka bila vec u punom jeku nismo stigli ni da se zvanicno ispozdravljamo. Poslednji Tomaszov komentar je bio da mu se jako svidja prostor na kome se odrzavao parti, a sudeci po njegovom osmehu dok je radio, opet se verovatno nakupio pozitivnih vibracija u Srbiji. |
|